Nyheder, Skadesreduktion

Nyt stofindtagelsesrum “Skyen” blev godt modtaget

Københavns kommune meddeler: Det nye stofindtagelsesrum er blevet godt modtaget 20. 09. 2013 Det nye stofindtagelsesrum ”Skyen” bliver godt modtaget af stofmisbrugerne på Vesterbro. Det er en af konklusionerne i […]

IMG_4162Københavns kommune meddeler:

Det nye stofindtagelsesrum er blevet godt modtaget

20. 09. 2013

Det nye stofindtagelsesrum ”Skyen” bliver godt modtaget af stofmisbrugerne på Vesterbro. Det er en af konklusionerne i en ny status om Kommunens stofindtagelsesrum, som Socialudvalget drøftede i onsdags.

I de første fire uger af “Skyens” levetid blev det brugt næsten 7.000 gange. Langt de fleste af de 7.000 stofindtag var sprøjteinjektioner, men som noget helt nyt har ”Skyen” også et område, der er særligt indrettet til at ryge sit stof. Det er blevet udnyttet knap 1.600 gange.

En af overvejelserne ved placeringen af Skyen i Mændenes hjem på Istedgade var, om det ville føre til støj og andre gener i nærområdet. Men ifølge den nye status, tyder det på, at rummet ikke er nogen større belastning. Der er ikke flere brugere ved hovedindgangen til Mændenes hjem eller den separate indgang til Skyen. Siden åbningen af skyen har der dog været flere brugere, der opholder sig i Lille Istedgade.

Det midlertidige stofindtagelsesrum og Fixelancerne på Halmtorvet er stadig meget velbesøgte, selvom Skyen har overtaget en del af brugerne.  Sammenlagt har de tre stofindtagelsesrum nu kapacitet til, at 20 personer kan injicere og seks personer kan ryge på samme tid.

Livsfarlige overdoser bliver forhindret

I alle tre stofindtagelsesrum foregår alt stofindtag under overvågning af sundhedsfagligt personale. Den nye status viser, at der jævnligt forekommer situationer, hvor misbrugerne overdoserer og må have hjælp. Fra april til og juli 2013 skete det 33 gange i stofindtagelsesrummet og 11 gange umiddelbart udenfor.

Borgerrepræsentationen har netop vedtaget at afsætte penge til endnu et stofindtagelsesrum på Vesterbro. Det nye kommer til at hedde “Det Sociale Hus”, skal ligge på Halmtorvet 17.

Der er planlagt åbning, og det midlertidige stofindtagelsesrum i Sundhedsrummet på Halmtorvet fortsætter, indtil Det Sociale hus åbner, i 2016 .