Farmakon

Projekt Farmakon

Projekt FARMAKON – En sikker ryger & en ærlig snak Dette er siden for BF’s projekt om mere sikkert og fornøjeligt stofindtag for kokain-dampere i Danmark. Projektet er støttet af […]

Projekt FARMAKON
– En sikker ryger & en ærlig snak
Dette er siden for BF’s projekt om mere sikkert og fornøjeligt stofindtag for kokain-dampere i Danmark. Projektet er støttet af socialstyrelsen og har to ansatte der arbejder over hele Danmark med at uddele piber og oplyse om mere sikkert brug.
Projektet har kørt i lidt mere end 1 år og har været en stor succes. Over 10.000 uddelte piber i skrivende stund! Det betyder mindre risiko for smittespredning mellem stofbrugere og det viser også det massive behov for skadesreducerende indsats på området.
Sideløbende producerer medarbejderne en podcast med indslag fra alle de byer, hvor vi er aktive.
“En Ærlig Snak” hedder den, og handler om alt stof-relateret mellem himmel og jord. Du kan finde En Ærlig Snak i alle podcast apps eller her på siden, hvor vi også vil uploade alle afsnit.
FARMAKON er et ord kendt fra medicinal industrien, der direkte oversat kan betyde “gift”, “medicin”, “lægemiddel” eller “stof”.

Vi har taget ordet tilbage og prøver at bruge den modsætning der findes i det, som et udgangspunkt for nogle anderledes samtaler om stoffer.

Vi laver også oplysning om sikkert og rart stofbrug på lyd, video og tekst.

Følg dette link for at finde vores podcast!

Klik her og find vej til FarmakonTV på youtube, hvor du kan finde alle vores videoer.

 

Projekt Farmakons pibesæt

Vi uddeler to slags pibesæt. Begge er sæt består af piber lavet af glas, da begge slags er til engangsbrug – dog kan man bruge begge flere gange, hvis man udskifter risten i ny og næ og ikke taber piben. Det smarte ved at uddele engangs-piber er, at der ikke sker noget ved at man mister piben, hvilket man hurtigt kan komme til på gaden. Livet på gaden ombefatter at tingene går lidt stærkt – hvis man ikke bliver rullet, kan der være en anden god grund til at man mister piben. Men nogle formår at holde fast i den samme pibe i længere tid. Hvis man gør det, kan man rense piben for udskrab, og genbruge den så mange gange man vil. Her er en lille video, der viser hvordan man renser piben for kokain-udskrab.
Den ene er et rør, hvilket er smart på gaden, hvor det måske skal gå lidt stærkt, og hvor man gerne skal kunne gemme piben. Røret kan hurtigt stikkes ind i ærmet eller gemmes i hånden. Den anden piber ligner mere en “normal” pibe, og kan også bruges til at ryge andet på. Den får klart bedst feedback, selvom det er meget forskelligt, hvad folk foretrækker.

 

Glaspibe.

Glaspibe i rygesæt. Udover piben er der bikarbonat/natron, kogeguide, ekstra filter, spritserviet og vand.

Glasrør.

Rygesæt med glasrør. Udover røret, er der kogeguide, bikarbonat/natron, spritserviet og vand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For at kokain kan ryges, opvarmes kokainen med en base. I Danmark bruger mange salmiakspiritus til denne proces, selvom det desværre er meget skadeligt og super ætsende. Alternativt kan man bruge bikarbonat (natron), hvilket ikke har nogle skadelige effekter i sig selv. Salmiakspiritus er ikke godt at have på gaden heller, da det nogle gange er blevet brugt som våben. Vi vil derfor hellere have bikarbonat ud – for at mindske skader på huden, øjnene og lungerne. Derfor er der i alle de uddelte sæt en kogeguide med, der viser hvordan man kan bruge bikarbonat frem for salmiakspiritus.

 

 

 

 

Folder om projektet

Kogeguide til at bruge bikarbonat i plakatstørrelse til at hænge i stofindtagelsesrum og på bosteder:

For fuld opløsning: kogeplakat