Artikler, Brugermeninger, Forsiden, Narkopolitik, Nyheder

Kære Sundhedsordfører

31.07.2022 Kære Sundhedsordfører, Som du måske har set i medierne, så har DAM klinikken Valmuen i København nu for 3. gang siden sidste jul måtte lukke ned pga. personaleforhold. Denne […]

31.07.2022

Kære Sundhedsordfører,

Som du måske har set i medierne, så har DAM klinikken Valmuen i København nu for 3. gang siden sidste jul måtte lukke ned pga. personaleforhold. Denne gang 2 dage helt lukket og så 5 dage med halv udlevering.

Det er ikke holdbart at lægge byrden for interne problemer over på en i forvejen udsat gruppe. Det resulterer i at flere igen må opsøge det illegale marked for at selvmedicinere, med risiko for helse problemer pga. urent stof og overdosis, risiko for tilbagevenden til kriminalitet for at skaffe penge og stof, hvilket også pålægger Hr. & Fru Danmark en urimelig andel af byrden.

 

I over 12 år har vi nu troppet op på Valmuen to gange dagligt, 365 dage om året. Det er langt over tiden. Tid til udvikling og en holdningsændring.

Vi ønsker at blive behandlet på lige fod med Hr. & Fru Danmark, ikke som nu hvor vi bliver underlagt et overordnet gruppesyn/opfattelse – behandling.

 

Vi ønsker at man går væk fra at kalde disse institutioner for ”Heroin klinikker”, ”uddeling af lovlig heroin”. Det er ikke heroin vi får, det er Diacetylmorfin forkortet til DAM.

 

DAM er et morfinpræparat ikke ulig mange andre morfinprodukter, som Hr. & Fru Danmark efter konsultation hos deres læge kan få udleveret på deres lokale apotek, uden der er nogen der falder på halen af det!

 

Vi siger ikke at alle på DAM klinikker er rustede til at kunne hjemtage denne medicin, men vi ønsker og synes faktisk, at det er vores ret, at dem der efter en lægelig vurdering kan håndtere at få medicinen med hjem, skal kunne få det. Om ikke andet som en forsøgsordning. Det ville også have den sidegevinst at afhjælpe problemet med at skaffe sygeplejersker. Og så ville det med stor sikkerhed også kun øge succesen med denne behandlingsform endnu mere. Alene det at kunne have udsigt til ikke at være så bundet ville være opmuntrende, ikke mindst for dem der gerne ville kunne gå i gang med en uddannelse eller påtage sig et job.

 

For mig og flere andre betyder det nuværende system, at jeg dagligt bruger 2,5 – 3 timer, året rundt på at få udleveret min medicin.

Den frihed, afkriminalisering, sociale og sundhedsmæssige tryghed man har opnået ved at oprette disse klinikker, går til dels tabt, fordi man stavnsbindes til klinikken, og ikke kan besøge familie, som ikke bor i umiddelbar nærhed eller tage på ferie, uddanne sig, arbejde.

 

Lad os begynde at behandle os som de individuelle borgere vi er, giv os en chance for også at kunne give vores bidrag til samfundet, gå i gang med uddannelse eller komme i arbejde. Der er også nogle samfundskroner at hente i det her.

 

Tak for din tid og please giv det nogle minutters tanke.

Dennis Jensen

Næstformand

BrugerForeningen for aktive stofbrugere